Alla inlägg den 8 september 2010

Av Ekwall - 8 september 2010 17:57

Det är lite kaos hos oss, säger Svemos Christer Gustafsson om speedwaysporten.
(Tänkbara åtgärder har jag tidigare redovisat på bloggen).

Är du inte med i VM så är du i viss mån marginaliserad. Då blir det svårare att ha råd att hålla sig med den personal, det material och den organisation som krävs för att tävla med de bästa. Något tillspetsat kan man säga att de som är VM-förare bildar en egen liten klan, en adel som flyter lite ovanpå.
Givetvis är detta inget klandrar av förarna, tvärtom de är värda all respekt. De tar riskerar och flänger runt mellan 3 - 4 länder och är sannerligen inte några fotbollsprimadonnor. Att de söker så bra betalt som möjligt är inget märkligt, men på sikt (kanske redan nu) kan det vara förödande för svensk klubbspeedway.

Några få klubbar klarar att faktiskt betala världsstjärnorna vad de begär, medan andra går under i försöken att konkurrera. Senast var det Rospiggarna som för att rädda klubben drog sig ur elitserien. Säkert ett klokt beslut för att säkra verksamheten och klubbens existens.

I sammanhanget räcker att nämna Örnarna, Masarna, Bysarna, Kaparna, Smederna, Bajen för att se att problemet inte är en engångsföreteelse.
Även Valsarna kämpar med stora skulder och Piraterna söker lån på 3 miljoner hos
Motala kommun.

Problemet är att speedwayen är så smal, det växer inte upp nya klubbar som
tar upp kampen. Varken Rospiggarna eller Valsarna hade helt enkelt råd att köpa tillräckligt bra lag. Och 2009 års silvermedaljörer Vargarna som precis missade slutspelet har vad man i sammanhanget brukar kalla ett budgetlag. D v s betydligt mindre omsättning än de klubbar som måste be kommunen om lån eller sälja tillgångar till kommunen för att överleva. Rätta mun efter matsäcken heter det ibland.

i tisdags (7/9) var 15 av 32 förare svenska. Stryk fyra svenska ”åttor”, som inte körde en meter, och det är elva av 28 som faktiskt tävlade. Det blir tydligt att klubbledningarna någonstans måste säga stopp – om vi vill ha jämna matcher och en bra standard på svensk speedway.
NHL-hockeyn, som är mer ”affär” än det mesta, har satt tak på vad en trupp får kosta. Detta för att skapa en bredare topp där alla inblandade faktiskt har en chans. Värt att fundera kring.

Vore tragiskt om speedwaymotorerna skulle tystna på fler orter. Speedway är skön konst och stor underhållning.
Att TV visar GP- och elitseriespeedway är bra, men den skall upplevas live
för att komma till sin fulla rätt.

Som sagt, det är lite kaos.

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards