Alla inlägg under november 2009

Av Ekwall - 18 november 2009 18:07

I förra veckan skadades 5 svenska knektar i Afghanistan när deras fordon körde på en sprängladdning. Upprördheten här hemma var stor. Men den gällde inte svenskarnas tolk, en civil afghan, som dog i samma explosion. Det
nämndes oftast inte.
Har man inte förstått att invasionsstyrkor möts med motstånd och att bli dödad eller skadad s a s ingår i uppdraget som avlönad knekt. Knappast något att förvånas över.
Sverige har nu också sällat sig till detta skamliga militära följe som cyniskt utnyttjar civilbefolkningen. Sverige, liksom alla andra länder som är i Afghanistan, säger sig vara där för fred och stabilitet och för att stärka civilsamhället så att de kan åka därifrån. Ja mycket skall man höra innan öronen trillar av.

Sedan den USA ledda invasionen har det dödliga våldet mot civila ökat, talibanernas makt, inflytande och stöd skjutit i höjden. Medellivslängden i Afghanistan är 47 år.
Enligt Svenska Afghanistankommittén är stödet för de utländska trupperna nere på 37 procent.

Afghanistan behöver inte fler vapen, fler militärer, mer våld. Däremot satsningar på infrastruktur, sjukvård och rättsväsende.
Fredsbevarande trupper från FN skulle fylla en funktion, men Sverige, liksom alla de andra Nato-flaggade och truppförande länderna, måste lämna Afghanistan och "kriget mot terrorismen". Inte för respektive lands
soldaters skull, utan för afghanernas.

Av Ekwall - 16 november 2009 22:04

Mellan den 8 mars 1961 och den 30 juni 1962 sändes från en båt på internationellt vatten i Stockholms skärgård Radio Nord. Halva Sverige kunde höra sändningarna från den kommersiella stationen. Piratradio hade hamnat på Sverige kartan. Radio Nord var inte först - Radio Syd med Britt Wadner var redan igång men nådde en betydligt mindre publik.

Så långt var allt frid och fröjd - kanske ändå inte. Gösta Skoglund som var kommunikationsminister i den Socialdemokratiska regeringen var måttligt förtjust. Kanske hade utvecklingen blivit en annan om "bara" Radio Syd med sin mindre räckvidd funnits. Men detta blev för mycket.

Man må ha vilken åsikt man vill om kommersiell radio, mig roar den inte, men Telestyrelsens "Åtgärder mot piratsändare" märkt Konfidentiellt (det kan man förstå) är minst sakt häpnadsväckande. Vid punkt 7 under rubriken "Uppslag att diskutera står följande att läsa; Kapning av fartyget på internationellt vatten!!!!! Det är knappt man tror att det är sant. Det är bara att tacka högre makter att Jack Kotschack och Bon Jour (båtens namn) slapp utsättas för mer eller mindre "statliga kapare".

Värt att notera är att när Radio Nord startade i mars 1961 hade Sveriges Radio sändningsuppehåll.

Av Ekwall - 14 november 2009 18:16

Under veckan bekräftades det jag tror många rundbanevänner hoppats på. Wild Card till 2010 års GP fick Hans Andersen, potentiell mästare när en hel säsong fungerar, Fredrik Lindgren, klokaste åkaren av dem alla, Chris Harris, skulle passa hos Vargarna med deras mer "Engelska" bana och genom heat-segrar förbättra skälvförtroendet, samt Tai Woffinden, såg honom i lag-VM-semifinalen i Vojens för 2 år sedan - där finns kapacitet, som jag tidigare skrivit, för en eller flera Världsmästar titlar. Det är bara att gratulera Vargarna som skrivit 2-års kontrakt med Tai.

2010 finns 3 svenska åkare med, Andreas Jonsson, Fredrik Lindgren och Magnus "Zorro" Zetterström. Blir fantastisk spännande att följa alla tre. Zorro har jag inget grepp om hur det kommer sluta, men han vann kvalet före bl a Jaroslaw Hampel och, vilken inte kvalificerade sig - tyvärr, Nils-Kristian "Puk" Iversen. Den kanske renaste stilåkaren av alla.

F ö tror jag att även Sverige borde stryka heat 15 eller göra det till ett obligatoriskt junior-heat. Återkommer med funderingar kring hurvi kan få en ännu mer spännande, och rättvis!?, Elitserie och Allsvenska.



Av Ekwall - 12 november 2009 20:14

Nu säger i alla fall en dansk forskare att det är värdelöst med grupparbeten, helt meningslöst. Forskaren heter Brian Lystgaard Due och finns vid Köpenhamn universitet och hans forskning visar att grupparbeten är direkt hämmande för kreativiteten. Inte heller leder grupparbeten till kreativa synergieffekter, som vi brukar säga att det gör. Snarare leder de till maktkamp, rädsla och bristande engagemang. En hel del människor är faktiskt lata och ser gruppen som en möjlighet till att man inte ska behöva bidra med något utan bara flyta med. Dessutom är folk oftast dåligt förberedda, det finns någon slags tanke om att idéerna ska komma av sig själva, bara för att man sätter sig i en grupp. Lägg sedan till människors rädsla för att göra bort sig, dvs säga något dumt i gruppen, eller rädslan för en konflikt i gruppen som gör att gruppmedlemmarna inte vågar ifrågasätta varandras idéer. Där har ni det. Grupparbetet i kubik enligt Lystgaard Due.

Av Ekwall - 12 november 2009 20:07

Samtidens orättvisor får allt för ofta passera utan någon egentlig reaktion. Inte minst tydliggörs detta genom firandet av att det är 20 år sedan den förhatliga Berlinmuren föll.

Men den skammens mur Israel låtit uppföra? Vad med den? Varför tillåts den stå kvar? Är det bara i ett historiskt perspektiv vi skall hylla när murar mellan människor rivs? Eller den mur som delar USA från grannen Mexico - för att inte tala om alla osynliga murar som byggts och byggs upp. Ofta har murarna till uppgift att skilja och bevara de bemedlades tillvaro mot de utsattas och deras rättfärdiga drömmar, och förhoppningsvis snart krav, om ett bättre liv. Vi vet att bara i kampen om att ta sig in i fästning Europa dör varje år tusen människor.


Den svenska tok- och bombhögern gör nu sitt bästa för att klistra muren på allt som är politiskt till vänster om mitten. Därmed vill de försöka dölja att murbyggandet idag mer än något annat är ett högerprojekt som bara skall
tillåtas falla om den råa (läs förhatliga) nyliberala kapitalismen finns på andra sidan.
Natalia Kazmierska skriver i Exåressen Kultur: "Det politiska och marknadsliberala kaos som Östeuropa gått igenom efter Kalla krigets slut liknar inte direkt något varmt och lyckligt frihetsparadis, det är samhällen där människor går under".

Det som varit symbolen för ett samhälle vi ville tro att vi hade lämnat bakom oss har tagits till nåder och blivit
högerns lans för att rättfärdiggöra sitt mönster av enkla åtgärder för att komma åt komplicerade problem.
De kommer inte att lyckas i sitt murbyggande och sin enfald; Berlinmurens fall visar att folkets vilja var starkare än ledarnas makt.

Av Ekwall - 10 november 2009 21:04

Musikfest ombord på Viking MS Cinderella var precis vad det var liden helg när rock, blues, progg spelades fram till ca. 04.30 på morgonen. Rock at Sea - Svenska Höjdare med ca. 2 500 musikintresserade, de flesta i alla fall, ombord.
Start 19.30 med Trettioåriga Kriget som gör en kanonspelning följt av Motvind som når oanade höjder inför en entusiastisk publik. Anders F. Rönnblom är nästa framträdande som dessutom avslutar med en lysande version
av "det är inte snön som faller". Vidare på listan
Pugh Rogefeldt trio
Mattias Hellberg & TWM, mycket positiv överraskning,
Roffe Wikström band
Träd, Gräs och Stenar som får hela båten att lyfta. Finns det något bättre live? Knappast, men likvärdigt är Torsson som bjöd på den ena höjdarenefter den andra, Lena Green, Vollyboll Molly, Blodomloppet, Klippans
Centrum, Älgjakten, Sverige, Max och Nisse, Storskiftet, Hej kontinent m m
- kan det bli bättre.
Dessutom Torkel Rasmusson & Kjell Westling följda av Kung Tung efter frukost på söndagen. Passade inte det fanns också Mats Ronander.



Av Ekwall - 5 november 2009 20:53

Regeringen borde ta Laval-strid mot EU. – Hela världen pratar om skandalen i EG–domstolen. Regeringen borde visa mod och vägra att anpassa sig efter domstolen, säger Ronnie Eklund, professor i arbetsrätt vid Stockholms
Universitet.
Ronnie Ekelund, som alltid visat självständighet och kurage, kritiserar EG–domstolen som ständigt sätter marknadens frihet före löntagarnas rättigheter.
"Den är fast i sitt nyliberala tänkande" sa han vid en internationell arbetsrättskonferens.

Ronnie Eklund menar att det är en skandal att Sverige accepterar domstolens agerande. "Regeringen bör vägra lägga fram förslag till ny Laval-lag och hänvisa till vår modell i Sverige där fack och arbetsgivare fritt förhandlar. EG–kommissionen får väl stämma Sverige inför EG–domstolen". Då, säger Eklund, ska regeringen hänvisa till de artiklar i EG–rätten som ger oss rätt att följa de internationella konventioner om mänskliga rättigheter vi har undertecknat. Så även till artikel 136 i EG–rätten; EU ska ta hänsyn till skillnaderna mellan medlemsländerna när det gäller avtalsförhållanden. Det är hög tid att regeringen ställer upp för den Svenska modellen.

Inom kort lägga ett förslag i riksdagen som i sann EU anda kommer att inskränka de fackliga organisationernas möjlighet att kräva kollektivavtal för att förhindra social dumping. Enligt förslaget får inte svenska fack kräva av utländska företag i Sverige att de skriver på svenska kollektivavtal, om de redan har kollektivavtal i
ett annat land. Lagförslaget bygger på Lavaldomen i EG–domstolen och gäller Byggnads blockad av ett skolbygge i Vaxholm där lettiska arbetare var inhyrda och betalades med skamlöner.
Enligt domstolen stred blockaden mot EG–rättens grundläggande frihet för kapitalet att fritt röra sig över gränserna. Med andra ord "EU i ett nötskal".

Vid en internationell arbetsrättskonferens i Australien var det stora samtalsämnet enligt Eklund EG–domstolens domar. Jurister från Sydafrika, Sydamerika, Australien, USA, Canada var häpna över att fundamentala mänskliga rättigheter som fri förhandlingsrätt sätts åt sidan.
Vi som följt EU, dess utveckling och ambitioner, är knappast förvånade!

Av Ekwall - 4 november 2009 19:38

Nu är det klart att Tai Woffinden blir kvar i Vargarna i ytterligare två säsonger. Han gör heller ingen hemlighet av vilket mål som gäller;

Det är guld!
Woffinden gick från klarhet till klarhet under 2009 och det var flera klubbar som jagade honom inför 2010. Utan tvekan är han en av de förare som med ytterligare några års rutin kan aspirera på Världsmästartiteln.
Individuellt lyckades han inte kvala in till GP tävlingarna 2010 men trots att inget sägs vara klart, finns mycket som talar för att han får ett permanent Wild Card för säsongen 2010.Cool


Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards