Alla inlägg den 2 juni 2009

Av Ekwall - 2 juni 2009 21:24

Väl medveten om att det kanske inte är "main stream" eller politiskt korrekt idag att sätta ett frågetecken för om EU verkligen är en demokrati - i bemärkelsen folkstyre -gör jag det. Frågetecknet är för mig synnerligen befogat.
Vill man begränsa demokratins innebörd och bara sätta ett likhetstecken med rätt att rösta - för det det får man otvivelaktigt. Men till vad? Ett låtsasparlament? Eller en verklig maktfaktor?

Min uppfattning är att hela EU är lagstiftad högerpolitik och att icke deltagande också är ett deltagande. Med den uppfattningen, oavsett om den är rätt eller fel, kan det mycket väl vara förnuftigt att inte rösta. Folkomröstningen 03 om EMU var förnuftig att rösta i.
Att utkräva ansvar, en av demokratin grundstenar , förefaller mig svårt - nästan omöjligt - inom EU. Styrelseformen tycks närmast formad för att just omöjliggöra något verkligt folkligt inflytande och ansvarsutkrävande. Skall man då legitimera denna "demokrati" med sin röst?
Många gånger tycks "EU-parlamentarikerna" anse det viktigare att vi röstar,
för att legitimera sig själva?, än att vi röstar på det parti de företräder.
Ohjälpligt kommer jag att tänka på den ryska nomenklaturan och de
"fantastiska " siffror vad gäller deltagande som de hade i sina "val".
Utan alla jämförelser i övrigt måste man nog ändå se ett lågt valdeltagande som ett nederlag för hela EU konstellationen.


Det är ju så att ca. 80 procent av alla nya lagar som antas i Sverige har initierats av den icke folkvalda EU-kommissionen i Bryssel.
"Maktdelningsprincipen är ett fundamentalt begrepp i moderna demokratier och utgör en av dess grundvalar" står att läsa i Wikipedia. Delar man den uppfattningen har EU uppenbara brister. Utifrån Montesquieus tankar och principer delas traditionellt statsmakten i tre delar: den verkställande, den lagstiftande och den dömande. Dessa skall dessutom vara oberoende av varandra. Det bör leda till eftertanke och ett konstaterande att; Uppenbarligen skall inget vara enkelt!

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards