Alla inlägg under april 2010

Av Ekwall - 18 april 2010 20:21

Francies Boyle, professor i internationell rätt vid University of Illinois, menar att USA:s interneringar och förhörsmetoder utgör brott mot mänskligheten. Han hävdar att Bush-regeringen bör kunna ställas inför internationell brottsmålsdomstol.

USA har använt minst 50 hemliga fängelser i minst 28 länder för att förvara, förhöra och tortera människor i "kriget mot terrorism". Och just för att brotten skett i länder som undertecknat Romstadgan kan rereringen ställas inför rätta menar Boyle.

Av Ekwall - 16 april 2010 22:09

Att massmördaren B Obama besökt Afghanistan, under stort hemlighetsmakeri, har massmedia okritiskt uppmärksammat.

Mindre bekant är att en av Obamas högsta militära befälhavare i Afghanisstan, general Stanley A. McChrystal sa följande i en videokonferens "vi har skjutit ett förbluffande antal människor, men mig veterligen har ingen av dessa någonsin visat sig vara något hot".

USA, med drängar, ut ur Afghanistan


Now young Willie McBride, I can't help but wonder why.
Do all those who lie here, know why they died ?
And did they believe when they answered the cause,
Did they really believe that this war would end wars ?
Well the sorrows, the suffering, the glory, the pain,
The killing and dying, was all done in vain.
For Willie McBride, it all happened again,
And again, and again, and again, and again.


Av Ekwall - 15 april 2010 20:55

Finns gånger man får en text i sin hand och reagerar fast det klokaste kanske hade varit att låta saken bero. Så förhöll det sig nyligen då en godvän, bevandrad och kunnig i musikens stundom underbara värld, skickade mig en artikel med rubriken "ABBA - Sveriges enda punkband". Kanske var det undertecknarnas - Susanna Varis, idé och koncept samt Dr. Da Capo, text och research - mening att provocera? Jag vet inte. Båda är knutna till den stundom läsvärd "Blaskan", http://www.blaskan.nu/.
Utan att argumentera i sak faller givetvis rubriken på sin egen orimlighet. Med all respekt för Bennys musikaliska talang, Agneta och Anni-Frids utmärkta röster (Björn lämnar jag därhän) så känns parallellen lika plågsam som när ABBA pyttsades in i Rockens Hall Of  Fame. Snacka om inflation.
ABBA:s industriella dussinmusik var aldrig något musikaliskt landmärke utan mer en misslyckad gökunge i den samtida många gånger nyskapande och spännande musiken. Smetigt och kladdigt.

Det är synd eftersom de var och en åstadkommit en del oskyldiga alster som dock tål att höras.
För att försöka vara rättvis och balansera texten bör nämnas att inte heller punken var rakt igenom bra. Mycket var skräp - men aldrig smetig.
Samma sak gäller proggen. Men en avgörande skillnad var/är att progg o punk
levde/lever.

Av Ekwall - 13 april 2010 21:33

Utländska riskkapitalbolag intresserar sig för svensk välfärd, detta för att skapa vinst till ägarna. 47 miljarder skattekronor går idag till vårdenheter och skolor som egentligen bara har en uppgift - att ge ägarna avkastning på kapitalet.

Och det varje år! Aktörerna gnuggar händerna och vi skattebetalare betalar lydigt deras jättevinster med våra skattepengar.
Sverige är ensamt i Europa med denna generösa syn på att ge skattebidrag till vinstsyftande friskolor. Inte minst genom de senaste årens regeringsbeslut, där olika kundvalsreformer ska tvinga fram privatiseringar och utförsäljningar.


Är det då "kreativt småföretagande" som Kristdemokraterna och Centern hycklande talat om som blomstrar? Naturligtvis inte. De stora köper de mindre och de så kallade riskkapitalisterna (som inte tar några risker alls vad gäller svensk välfärd) skummar grädden av moset, genom att tvätta bort vinsterna i skatteparadis, eller "sekretesstater".
Då är det hedrligare om än kväljande cyniskt att som konsultföretaget OPIC
säger; "Omsättning 500 miljarder. Betalningssäkra kommuner, landsting och
myndigheter. Hur mycket vill du växa?" Fy faan!


Gör 47 miljarder skattekronor mest nytta genom att skapa vinster åt privata
bolag? Eller kan de användas på ett bättre sätt? Som Liv Beckström,
chefredaktör på kommunalarbetaren, så korrekt ställer frågan.

Av Ekwall - 8 april 2010 20:42

Den video från Bagdad, en händelse som skedde för snart tre år seda, visar krigets sanna ansikte. Den visar knektarna och ledningens arrogans och förakt mot människovärdet.

Videon visar soldater i en amerikansk helikopter som skjuter ner civila och föraktfullt kommenterar morden.
Pentagon har vägrat släppa videon och förnekat både den och händelsens existens.

Ingen tror väl längre, efter alla övergrepp USA och dess knähundar begått, att det rör sig om misstag. Att det inte är misstag vittnar det enorma antal civila som har dödats i Irak sedan USA:s intåg i mars 2003. Kvalificerade uppskattningar talar om 1 000 000 - en miljon - mördade civila.
Då blir det lite svårt att hävda att alla var "terrorister". Däremot var, som Nisha Besara, skriver i en ledare i Dagens Arena alla "föräldrar, barn, syskon, makar och vänner till det mångdubbla antalet människor". Hon fortsätter "Att videon inte visar ett enstaka misstag vittnar också de många exempel på hur amerikansk militär har dödat civila och sedan ljugit om, särskilt i Afghanistan. Flera gånger har militärens agerande tvingats fram i ljuset och fått ett erkännande till slut, vilket får en att undra hur många "strider" som egentligen är rena avrättningar som vi aldrig får veta något om".


Det finns bara en lösning med tydliga krav som bör ställas USA UT UR IRAK!

USA UT UR AFGHANISTAN!


Av Ekwall - 3 april 2010 19:56

Hittade en artikel från Aftonbladet den 12 februari 1990 jag av någon anledning sparat. Drygt 20 år gammal. Rubriken är "Biblioteken - endast för datorkunniga?", undertecknad av Mårten Nilsson, journalist.

Hans slutsats är att datoriseringen av biblioteken utgör ett hinder för många att använda deras tjänster. Teknifieringen gynnar enbart de redan vana informationssökarna nu när man inte längre kan gå till "ett lättfattligt manuellt kortregister".

Med facit i hand kan dylika inlägg tyckas märkliga, men för 20 år sedan var det en inte helt ovanlig fundering. Den är dessuton skriven utifrån ett folkbildnings-perspektiv, d v s artikelförfattaren värnar om att inte de mindre vana biblioteksbesökarna skall få ytterligare trösklar att ta sig över.

Idag vet vi att utfasningen av kortregistren gick relativt smidigt.

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
<<< April 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards