Alla inlägg den 19 maj 2010

Av Ekwall - 19 maj 2010 22:28

Den engelske läkaren Julian Tudor Hart myntade begrepp ”the inverse law of care” 1971 i en legendarisk artikel i tidskriften The Lancet.

"Lagen" beskriver hur kommersiella krafter bidrar till den omvända sjukvård där de med minst behov utnyttjar vården mest:
” Tillgängligheten till bra medicinsk vård tenderar att variera i motsatt förhållande till behovet inom den grupp som skall betjänas av vården. Denna lag om det motsatta förhållandet mellan erhållen vård och vårdbehov är mest uttalad när den medicinska vården är som mest utsatt för marknadskrafter och i mindre utsträckning när denna utsatthet är begränsad. Marknadsanpassning av medicinsk vård är en primitiv och historisk föråldrad form och varje återanpassning till denna skulle förvärra den ojämlika fördelningen av medicinska resurser”


På orginalspråk;

”The availability of good medical care tends to vary inversely with the
need for it in the population served. This inverse law of care operates
more completely where medical care is most exposed to market forces, and
less so where such exposure is reduced. The market distribution of medical
care is a primitive and historically out-dated form, and any return to it
would further exaggerate the maldistribution of medical resources.”

Av Ekwall - 19 maj 2010 22:10

Den ojämnlika vård som införts i Stockholm och som regeringen vill exportera till övriga delar av landet får ett befogat dråpslag i ett specialnummer av Socialmedicinsk Tidskrift. Detta av Göran Dahlgren, en av världens ledande
forskare i sjukvårdsfrågor.
Vårdföretag har, av politikerna, fått ensamrätt att lägga sina läkarmottagningar där de kan tjäna mest pengar, samtidigt som de folkvalda förbjudit sig själva att styra lokaliseringen - allt under namnet av "valfrihet".

"Tyvärr beskriver inte dessa politiker hur man som patient kan välja en vårdcentral som inte finns", skriver Dahlgren. I praktiken alltså sämre tillgänglighet där behoven är störst.
Borgerliga politiker och alltför många socialdemokrater utgår från en tes, som uppenbarligen aldrig behöver bevisas, den att upphandling från privata bolag är mest kostnadseffektiva. Men all internationell forskning talar för motsatsen, budgetstyrda offentliga system är bäst på att hålla nere kostnader, påpekar Dahlgren.


Driften av privata S:t Görans sjukhus var i det närmaste dubbelt så dyr som de offentligt drivna sjukhusen, enligt landstingets revisorer.
En genomgång av 317 internationella studier kan inte visa att den kommersiellt drivna vården är mer kostnadseffektiv än den offentliga. Talet om "mer vård för pengarna" gränsar till medveten lögn
Resultatet av privatiseringar och vinsthunger kan den som vill  utan större svårighet se i Stockholms stad där det är en extrem koncentration av offentligt finansierade läkare och annan kvalificerad vårdpersonal i höginkomstområden som Östermalm i centrala Stockholm.

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards